1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sobczak i zapiekanka z miętą

Sobczak i zapiekanka z miętą

Wczoraj do 23.00 robiłam własnoręcznie zaproszenia na urodziny Hugowego. Dwie kolorowe karteczki, kawałek przeźroczystej kalki i zielona materiałowa wstążka. Do tego jeszcze flamastry i ręczne wypisywanie. Niby nic, a zajęło mi to dwie i pół godziny.

Skończyłam, zadowolona spakowałam wszystko do torebki i powiesiłam na schodach żeby nie zapomnieć rano do przedszkola. Przeciągnęłam się, odstawiłam kieliszek po białym winie i pomaszerowałam do łazienki. Myjąc twarz, przypomniałam sobie że nie nakleiłam jeszcze pirackich naklejek. Misiowy będzie zawiedziony. Stęknęłam umęczona i posłusznie, szurając klapkami wróciłam na stanowisko pracy. Czaszki z zakrytym okiem, skrzynie pełne skarbów, miecze, małpki ze złotymi kolczykami i kolorowe papugi na stałe przywarły do kolorowych zaproszeń. Jest w tym magia. Dziecięca fantazja nie zna granic. Przypominało mi się, że jak byłam dzieckiem robiłam z koleżankami takie sekrety. W ziemi, pod kawałkiem szkła, misternie układałam różne skarby. Kwiatki, wianki z koniczyny i podebrane mamie guziki czy haftki były jak mandale. Spoglądały wesoło kolorowym okiem spod szkiełka. Sekret polegał na tym, że zakopywałam to miejsce i tylko ja wiedziałam gdzie go szukać. Mogłam go pokazać tylko temu komu chciałam. Czasem sama zapominałam gdzie on jest..trudno, trzeba było zrobić kolejny. Koniczyna stanowiła konieczny element udanego sekretu. Listki z zieloną łodyżką pięknie komponowały się z całością. Wiem! Na obiad mięta i kiełki słonecznika pokochają ziemniaka. Zapiekanka z miętą  

Składniki
  • ziemniaki ugotowane 8 sztuk
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypiorek gruby garść
  • zielony pieprz szczypta
  • rozmaryn suszony szczypta
  • mięta świeża garstka
  • różowa sól 2 szczypty
  • natka pietruszki szczypta
  • kozieradka szczypta
  • kiełki słonecznika garść
  • czarny sezam 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania
Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Wykładam formę do pieczenia papierem lub smaruję oliwą z oliwek. Ugotowane ziemniaki mieszam z pozostałymi składnikami i przekładam do formy. Zapiekam około 20-30 minut. Nic już więcej nie potrzeba. Proste, pachnące i super pyszne!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze