1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świeże owoce i domowa kruszonka

Jest kolorowo i ciepło. Po przedszkolu szlajamy się aż się poważnie ściemni. Jestem przygotowana jak każda mama. Mam w szmacianej torbie picie w żółtym bidonie w czachy, kanapkę z razowca z pastą słonecznikową i rukolą, orzechy tańczące z daktylami w jednym słoiku i jabłko.

Czasami wpadamy jak dzicz umorusani i z piaskownicą w trampkach na wyciskany sok. Taki świeży, pachnący i mocno zasycający. Albo pędzimy daleko, daleko na pierogi z mąki żytniej z soczewicą w brzuchu. Posypane obficie pachnącą, zieloną natką.

Siedzimy tak sobie właśnie na pierogach. Hugini w oczekiwaniu na pękate brzuchy, szaleje w zaułku wypełnionym zabawkami, książkami i ogromną tablicą do rysowania. Ja zrelaksowana, przecież ktoś gotuje właśnie dla mnie, przeczesuję prasę. Mam tylko kilka takich chwil, więc chwytam je łapczywie jak dziecko deser.

Pierogi przyszły uśmiechnięte. Weselą się na talerzu plotkując z natką pietruszki. Misiowy zwąchuje pismo nosem i w kilka sekund pojawia się przy stoliku z drewnianym klockiem w garści. Na brązowym kwadracie narysowany jest pirat a obok widnieje duża litera P. Podłapuję szybko możliwość i mówię:

-Zobacz, na klocku jest pirat i literka. Na jaką literę zaczyna się słowo pirat? - uśmiecham się zachęcająco.

-No co ty, nie wiesz?! - oburzył się długowłosy blondas i obrzucił mnie karcącym spojrzeniem – oczywiście, że na Pi! - oznajmił i bez ceregieli zaczął wcinać swoje pierogi.

Sapnęłam... wgryzłam się spokojnie w pieroga i pomyślałam, że to rzeczywiście oczywiste. Pirat jest na Pi, tak jak deser – ulubione słowo Misiakowca jest na De.

Szybki deser – świeże owoce i domowa kruszonka

Składniki:

  • jabłko
  • gruszka
  • banan
  • sok jabłkowy 3 łyżki
  • rodzynki łyżka
  • daktyle 3 pokrojone
  • pestki słonecznika łyżka
  • śmietana kokosowa 1 łyżka
  • cynamon, kardamon szczypta
  • płatki owsiane 3 łyżki
  • lionka sok kilka kropli
  • kakao szczypta

Sposób przygotowania:

Jabłko, gruszkę, banana obieram, kroję na małe kawałeczki i układam w przeźroczystym słoiczku lub miseczce. Resztę składników mieszam w misce i wysypuję na blachę. Podpiekam w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut. Wyciągam blachę i widelcem mieszam całość. Posypuję sowicie świeże owoce. Niedługo truskawki, będę bosko pasowały do zestawu!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze