1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krem brokułowo - porowy z kaszą Quinoa

Składniki
  • kasza quinoa 1,5 szklanki
  • brokuły 3 szt.
  • wywar z włoszczyzny 1 l
  • ziemniaki 2 szt
  • por 1 szt.
  • średnia cebula 1 szt.
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • świeży tymianek 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 szt.
  • kwaśna śmietana ok. 4 łyżek na kleksy
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek 1 wiązanka.
Sposób przygotowania
Ziarna kaszyumieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżąca wodą.  Następnie kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do i  gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziarna wchłoną całą wodę, staną się lekko przezroczyste i al dente.  Kaszę podajemy z zupą. Zupa: Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę , czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy.   Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem.  Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z wcześniej ugotowana kaszą.   
Podsumowanie przepisu
Quinoa w kuchni jest bardzo wszechstronna. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz. Quinoa  wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu. Dlatego ja tak bardzo lubię :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze