Niech was nie zwiedzie niepozorny wygląd, brak lukru, polewy oraz innych fajerwerków. To jest sernik doskonały!
Doskonały sernik waniliowy
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszenna
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukrur z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera na serniki
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy obydwa cukry, proszek do pieczenia i kakao, a następnie zimne masło, które siekamy nożem na małe kawałeczki. Wybijamy jajo i ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto.
Możemy schłodzić je w lodówce, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy do żądanego rozmiaru i wkładamy na spód tortownicy. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem.
Przed wyłożeniem masy serowej, spód podpiekamy przez 20 minut w temp. 190C.
W tym czasie zabieramy się za obróbkę sera - w misie miksera ucieramy ser, cukier i mąkę.
Gdy masa będzie gładka, wbijamy jajka (kolejno, po jednym). Na końcu dodajemy kremówkę i całość miksujemy na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na podpieczony spód.
Przez 15 minut pieczemy w 180C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120C i pieczemy dalej około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.