1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świat pachnie szarlotką: ciasteczka

Naprawdę bardzo rzadko robię ciasteczka – znacie to – tyle zachodu, a znikają zanim zdążą wystygnąć. Dla mnie to szalenie deprymujące. Jednak dzisiejszy przepis jest tak prosty i tak błyskawiczny, że czasami daję się namówić, gdy rodzina ładnie prosi…|Naprawdę bardzo rzadko robię ciasteczka – znacie to – tyle zachodu, a znikają zanim zdążą wystygnąć. Dla mnie to szalenie deprymujące. Jednak dzisiejszy przepis jest tak prosty i tak błyskawiczny, że czasami daję się namówić, gdy rodzina ładnie prosi…

Naprawdę bardzo rzadko robię ciasteczka – znacie to – tyle zachodu, a znikają zanim zdążą wystygnąć. Dla mnie to szalenie deprymujące. Jednak dzisiejszy przepis jest tak prosty i tak błyskawiczny, że czasami daję się namówić, gdy rodzina ładnie prosi… Kruchutkie, smakowite, pachnące cynamonem, z migdałami w środku i na zewnątrz – właśnie takie są te ciasteczka. Świetnie smakują o każdej porze roku, a z  racji swojej nuty smakowej będą doskonałym rozwiązaniem na Boże Narodzenie. Wówczas w miejsce kółeczek, można im nadać świąteczne kształty choinek, gwiazdek albo aniołków.   CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI

Składniki
  • Składniki na ok. 40 sztuk
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 2/3 szklanki
  • brązowy cukier do posypania ciasteczek
  • masło 200g
  • cukier waniliowy 1opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny 2 łyżeczki
  • 1 białko do posmarowania ciastek
  • łuskane migdały 70g
Sposób przygotowania
  • Do misy miksera wrzucamy cukry: biały i waniliowy, bardzo miękkie masło, jogurt oraz cynamon i ucieramy razem przez kilka minut.
  • Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nieco ponad połowę drobno posiekanych migdałów (resztę wykorzystamy do posypania ciasteczek z wierzchu).
  • Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Każdą rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem blasze.
  • Wierzch smarujemy białkiem, ozdabiamy pozostałymi migdałami i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Należy pamiętać, żeby nie układać ciasteczek zbyt blisko siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoje rozmiary.
  • Nasze ciastka pieczemy na złoty kolor, ca 15 min w temp. 170C. Po upieczeniu, zostawiamy w spokoju do całkowitego wystygnięcia, gdyż początkowo będą miękkie i dopiero wówczas przejdą w stan pełnej kruchości.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze