Gofry to przysmak lata, kupowane na nadmorskim deptaku albo w budce przy przystani na Mazurach. Oczywiście w takich okolicznościach przyrody smakują najlepiej, ale warto móc otworzyć ich smak, kiedy tęsknimy za wakacjami. Oto przepis na domowe gofry.
Na 4 porcje:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru ( można dodać waniliowego)
- 2 jajka
- 1/3 kostki masła
- 1 i 1/2 szklanki wody
Masło roztapiamy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz cukier wraz z cukrem waniliowym. Mieszamy. Wlewamy wodę i miksujemy.
Dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy.
Na koniec dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak na placki.
Wypiekamy gofry w gofrownicy aż się zarumienią. Gorące goferki wykładamy na metalową kratkę, żeby nie stały się gumiaste. Nie należy układać ich jeden na drugim.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.