Zakwitły fiołki! W głowie aż roi się od pomysłów na fiołkowe przetwórstwo. Może konfitury? Może sernik? Albo czekoladowy mus z fiołkami?
Mus czekoladowy z płatkami fiołków
Składniki na 3–4 porcje
- 100 g czekolady deserowej
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- odrobina mleka
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki płatków fioletowego fiołka wonnego
- dodatkowo: kilka kwiatów i listków fiołka do dekoracji
Sposób przygotowania
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku i odstawiamy do spęcznienia.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gdy czekolada się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i wkładamy napęczniałą żelatynę. Całość bardzo starannie mieszamy.
Do lekko przestudzonego musu wrzucamy odszypułkowane kwiaty fiołka.
Deser przekładamy do niedużych ceramicznych naczynek i na kilka godzin wstawiamy do lodówki, by stężał.
Przed podaniem dekorujemy kwiatami i listkami fiołka.