1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatki na karnawałowe party

Bakalland
Bakalland
Rozpoczyna się karnawał. Na domówki doskonale sprawdzą się proste sałatki. Oto 3 przepisy.

Sałatka z serem pleśniowym i orzechami

Składniki:
  • miks sałat 1 opakowanie
  • gruszka 1 sztuka
  • pomidor suszony 100 g
  • ser pleśniowy 300 g
  • orzechy włoskie Chandler Bakalland 100 g
  • oliwa z oliwek
  • musztarda sarepska 1 łyżka
  • miód płynny 1 łyżka
Sposób przygotowania: Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Kroimy pomidory suszone i gruszkę na cienkie paseczki, a ser w kostkę. Wszystkie składniki układamy na sałacie. Przygotowujemy sos, mieszając oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Danie polewamy sosem, na wierzchu układamy połówki orzechów i serwujemy z chrupiącą bagietką.

Miniałatka z pomarańczą i orzechami

Składniki:
  • miks sałat (1/2 opakowania)
  • pomarańcza 2 sztuki
  • orzechy włoskie 100 g
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: Do małych miseczek wsypujemy mieszankę sałat, a następnie dodajemy do niej obrane pomarańcze pokrojone na drobne kawałki pozbawione błonek oraz połówki orzechów włoskich. Całość skrapiamy delikatnie oliwą.

Sałatka ze szpinakiem, parmezanem, żurawiną i chrupiącymi ziarnami

Składniki:
  • szpinak „baby” 1 opakowanie
  • ser parmezan 150 g
  • chrupiąca sałatka Bakalland 100 g
  • żurawina suszona Bakalland 100 g
  • sól i pieprz
  • sok z żurawiny 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • ocet winny 1 łyżka
  • sos sweet chilli 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, parmezan delikatnie kruszymy na kawałki. Dodajemy suszoną żurawinę. Przygotowujemy w osobnej miseczce sos i po kolei mieszamy: oliwę z oliwek, sól, pieprz, ocet winny, sok z żurawiny, sos sweet chilli i ocet balsamiczny. Szpinak polewamy sosem, posypujemy. Chrupiącą sałatką i delikatnie mieszamy. Możemy serwować z grzankami z żytniego pieczywa.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze