Rozpoczyna się karnawał. Na domówki doskonale sprawdzą się proste sałatki. Oto 3 przepisy.
Sałatka z serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
- miks sałat 1 opakowanie
- gruszka 1 sztuka
- pomidor suszony 100 g
- ser pleśniowy 300 g
- orzechy włoskie Chandler Bakalland 100 g
- oliwa z oliwek
- musztarda sarepska 1 łyżka
- miód płynny 1 łyżka
Sposób przygotowania: Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Kroimy pomidory suszone i gruszkę na cienkie paseczki, a ser w kostkę. Wszystkie składniki układamy na sałacie. Przygotowujemy sos, mieszając oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Danie polewamy sosem, na wierzchu układamy połówki orzechów i serwujemy z chrupiącą bagietką.
Miniałatka z pomarańczą i orzechami
Składniki:
- miks sałat (1/2 opakowania)
- pomarańcza 2 sztuki
- orzechy włoskie 100 g
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: Do małych miseczek wsypujemy mieszankę sałat, a następnie dodajemy do niej obrane pomarańcze pokrojone na drobne kawałki pozbawione błonek oraz połówki orzechów włoskich. Całość skrapiamy delikatnie oliwą.
Sałatka ze szpinakiem, parmezanem, żurawiną i chrupiącymi ziarnami
Składniki:
- szpinak „baby” 1 opakowanie
- ser parmezan 150 g
- chrupiąca sałatka Bakalland 100 g
- żurawina suszona Bakalland 100 g
- sól i pieprz
- sok z żurawiny 1 łyżka
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- ocet winny 1 łyżka
- sos sweet chilli 1 łyżka
- oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, parmezan delikatnie kruszymy na kawałki. Dodajemy suszoną żurawinę. Przygotowujemy w osobnej miseczce sos i po kolei mieszamy: oliwę z oliwek, sól, pieprz, ocet winny, sok z żurawiny, sos sweet chilli i ocet balsamiczny. Szpinak polewamy sosem, posypujemy. Chrupiącą sałatką i delikatnie mieszamy. Możemy serwować z grzankami z żytniego pieczywa.