Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zupy. I dobrze, bo sycące zupy z dużą ilością warzyw są pełnowartościowym posiłkiem.
Gęsta zupa z makaronem i pesto to nie tylko urozmaicenie klasycznego przepisu, ale także źródło pożywienia, które sprawdzi się w zimowej diecie. Jest w niej i czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, i ziemniaki - dobre źródło potasu, i niezwykle wartościowa fasola. Pamiętajmy, żeby wybierać fasolę puszkowaną bez dodatku cukru, soli i konserwantów.
Składniki
Na 4 osoby
200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta
słoiczek sosu pesto z bazylią Grand'Italia
100 g makaronu małe muszelki Arrighi
1 drobno posiekana cebulka
1 ząbek czosnku
1 drobno posiekana marchewka
1 łodyga pokrojonego selera naciowego
100 g kawałeczków boczku
oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
2 ziemniaki
150 g białej fasoli z puszki
1 l bulionu wołowego
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g zielonego groszku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok. 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto z bazylią.