1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Ogórki małosolne metodą „na sucho”

Ogórki małosolne metodą „na sucho”

for.Anna Kamińska
for.Anna Kamińska
Weekendowe bazarowe zakupy to dla mnie konieczność. Kiedy nie ma mnie w mieście, zaczynam autentycznie tęsknić. Zrywam się wcześnie i wypuszczam na któreś z ulubionych targowisk. Spędzanie czasu wśród straganów z warzywami,  owocami i mini sklepików wciąga i uzależnia. No i dostarcza niezwykłych obserwacji socjologicznych.

Śmiem twierdzić, że po latach bywania wśród straganowej rzeczywistości mogłabym już doktoryzować się z technik sprzedaży, komunikacji międzyludzkiej, zachowań ludzkich zbiorowisk i umiejętności wywierania wpływu na klienta. A przede wszystkim wiem, jak rozmawiać ze sprzedawcą! Pan Kazik lub pani Jola cenią bowiem dobrego i stałego  klienta, zacieśniają z nim więź szczególną, niepisaną, ale opartą na zaufaniu i zażyłości. Wszystko to pozwala być bliżej najlepszego towaru, znać zwyczaje i kodeks danego sprzedawcy i poruszać się zgrabnie po niuansach jego mentalności. Banał - ktoś powie?! Nie, to obowiązek klienta. Bez tej skomplikowanej wiedzy nie zdobyłabym nigdy najlepszej jakości bobu, ogórków czy marchewki.
Ale uprzedzam, zdobycie takiego know how to żmudna i długotrwała praca. Weekend w weekend, sezon w sezon...
Składniki
świeże młode ogórki 1 kg sól morska niejodowana 2 płaskie łyżki nasiona gorczycy 1 łyżka ziarna czarnego pieprzu 1?2  łyżki ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżki liście laurowe 3 sztuki korzeń chrzanu pokrojony na kawałki 5 cm ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 3 sztuki koper świeży z baldachami 2 gałęzie duży worek foliowy z zapięciem strunowym
Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy nożem końcówki i osuszamy na sicie. Do worka wrzucamy wszystkie pozostałe przyprawy i ogórki. Mieszamy dokładnie, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się na ogórkach. Dodajemy połamane na kawałki gałęzie kopru. Zamykamy worek struną i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień już możemy zajadać pyszne małosolne, ale najlepiej poczekać jeszcze dzień. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze