1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dyniowe latte na Halloween

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Okazuje się, że dynię można nie tylko jeść, ale również pić – choćby w modnym jesiennym napoju, jakim jest dyniowa latte.

Dyniowe latte z mlekiem migdałowym i przyprawami korzennymi

Składniki:

  • 300 ml mleka migdałowego
  • 5 łyżek purée z dyni (200 g dyni ze skórą upiec w piekarniku w 180°C przez 20 minut, oddzielić łyżką miąższ od skóry)
  • 1 łyżka drobnego cukru brązowego
  • ½ torebki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki kardamonu
  • 100 ml espresso

Sposób przygotowania:

Spienić 150 ml mleka migdałowego.

Purée z dyni zmiksować blenderem i przełożyć do garnka, dodać brązowy cukier, cukier waniliowy, imbir, cynamon i kardamon, dolać 150 ml mleka migdałowego, podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.

Do dwóch szklanek wlać przez sitko gorące mleko z purée dyniowym i przyprawami, po 50 ml espresso, a następnie spienione mleko migdałowe.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze