Z racji swojej zimnej powagi styczeń wymusza na żywym organizmie konkretnego i treściwego pokarmu. Jakieś warzywa, lekkie ryby na parze czy sałatki light nie są w stanie doprowadzić zdrowej ludzkiej istoty do szczęśliwego zakończenia miesiąca. Ratunkiem są kalorie!
Styczeń to poważny miesiąc. Zimny, stateczny i rozpoczynający kolejny rok.
Dający nadzieję na dłuższy dzień i zbliżający ludzkość ku wiośnie...
Z racji swojej zimnej powagi wymusza na żywym organizmie konkretnego i treściwego pokarmu. Jakieś warzywa, lekkie ryby na parze czy sałatki light nie są w stanie doprowadzić zdrowej ludzkiej istoty do szczęśliwego styczniowego końca.
Ratunkiem są kalorie!
Styczniowa kanapka
Składniki:
- pieczony udziec indyka
- chleb żytni na zakwasie
- sos tatarski
- kiełki rzodkiewki
Pieczony indyczy udziec (wystarczy na wiele kanapek):
- udziec 1
- czosnek 2 ząbki
- tymianek 2 gałązki
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane 2 łyżki
- porto 1 kieliszek
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie: Udziec myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki. W mięsie ostrym nożem robimy otwory i wkładamy w nie plasterki czosnku. Nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy do środka tymianek i spinamy jeden koniec rękawa. Wkładamy masło klarowane, wlewamy porto i spinamy drugi koniec. Pieczemy na blasze w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około godzinę. Zostawiamy w wyłączonym piecu na 20 minut. Potem wyjmujemy.
Sos tatarski:
- majonez 100 ml
- jogurt grecki 100 ml
- ogórek konserwowy
- kapary 1 łyżka
- koper 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Ogórek kroimy w kostkę. Koper siekamy. W słoiku mieszamy majonez i jogurt, dodajemy ogórek, koper, kapary, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
Kanapka: Rękaw z upieczonym udźcem otwieramy i widelcem oddzielamy włókna mięsa. Chleb żytni kroimy na kromki. Na kromce układamy słuszną porcję sosu, mięso i kiełki rzodkiewki. Przykrywamy drugą kromką chleba. Gotowe. Kromki chleba można opiec w tosterze lub podsmażyć na maśle.