1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pierogi z pieczarkami i leśnym grzybem

Pierogi z pieczarkami i leśnym grzybem

Uwielbiam zagniatać, wałkować , lepić... i patrzeć, jak powstają pierogowe cudne kształty! To ja jestem w tym procesie naczelnym plastykiem i zdecyduję, że ulepię co mi w duszy gra.

- Jakie ciasto? Jaki farsz? jakie pierogi? - zapyta On...

- Z okazji zimna w eterze pieczarkowe z leśnymi grzybami  - odpowiem pełna ekscytacji. Idealne aby zasiąść do wspólnego stołu i sięgać po kolejny grzybowy pierożek. Popijając je czym kto lubi - czerwonym barszczem, winem lub rosołem!

Składniki: farsz: pieczarki 500 g, suszone leśne grzyby 100 g,  szalotka 1, klarowane masło 2 łyżki, sól i pieprz do smaku przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sicie i w garnuszku zalewamy woda. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie gotujemy je przez 15 minut i odcedzamy na sitku. Pieczarki i ugotowane grzyby kroimy na kawałki. Szalotkę siekamy, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy szalotkę. Po 3 minutach wrzucamy grzyby i dodajemy resztę masła. Podsmażamy razem, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy. ciasto: mąka pszenna bio 300 g,  jajka z wiejskiego chowu 4, szczypta soli przygotowanie: Mąkę wysypujemy na blat, tworząc z niej ‚krater’. We wgłębienie wsypujemy sól i wlewamy jaja. Widelcem zarabiamy jajka z mąką. Kiedy mąka i jajka się połączą, zagniatamy ciasto dłonią, aż stanie się elastyczne. Tworzymy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, na które kładziemy porcje nadzienia. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.

Podajemy polane masłem lub podsmażone na maśle.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze