1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kremowy pasztet z wątróbek

Kremowy pasztet z wątróbek

Pasztet z wątróbek (fot. iStock)
Pasztet z wątróbek (fot. iStock)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Wielkanoc tuż tuż. Na świątecznym stole pojawią się pasztety z królika, z dziczyzny lub z gęsi. Choć proponowany poniżej przepis nie należy do zbyt popularnych, czasem warto pokusić się o kulinarną nowość.

Wielkanoc tuż tuż. Na świątecznym stole pojawią się pasztety z królika, z dziczyzny lub z gęsi. Choć proponowany poniżej przepis nie należy do zbyt popularnych, czasem warto pokusić się o kulinarną nowość.

Pasztetu nie trzeba piec, więc jego wykonanie jest dość szybkie (co nie ujmuje mu smaku).

Składniki dla 10 osób:

  • 1,5 kg kurzych wątróbek,
  • 330 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek koniaku lub brandy,
  • sól i pieprz
Masło klarujemy, tzn. wkładamy pokrojone w kostkę masło do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Następnie łyżką z powierzchni rozpuszczonego masła zdejmujemy powstałą pianę. Odstawiamy masło na 10 minut, a potem delikatnie przelewamy do drugiego naczynia, tak aby zlać masło znad oddzielonego białka.

Na patelni rozgrzewamy 30 g klarowanego masła. Dodajemy czosnek, podsmażamy chwilę i dodajemy wątróbki. Smażymy je krótko, po 2 minuty z każdej stro ny, tak, aby pozostały różowe w środku. Solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do malaksera, dodajemy klarowane masło, brandy (lub koniak) i dokładnie miksujemy na bardzo gładką masę. Foremkę keksową wykładamy folią spożywczą i przelewamy pasztet. Przykrywamy szczelnie drugim kawałkiem folii i wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby pasztet się związał. Wyjmujemy pasztet z formy zdejmujemy folię i kroimy ciepłym nożem na plastry. Podajemy z grzankami i słodkim dodatkiem (konfiturą z cebuli, śliwek lub fig).

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Zdrowe słodkości na Święta – przepisy Moniki Mrozowskiej

</a> Wykonanie bułeczek (fot. Monika Mrozowska)
Wykonanie bułeczek (fot. Monika Mrozowska)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Czy słodkie desery mogą być zdrowe i pożywne? – Jak najbardziej! Przekonuje o tym Monika Mrozowska, autorka książki „Słodko, zdrowo, świątecznie”.

Piernik gryczany ze śliwką

16 porcji 102 kcal/porcja deser bezmleczny, bezglutenowy, bezcukrowy, bez jajek

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska
  • 140 g mąki gryczanej
  • 105 ml (1/3 szklanki) miodu wielokwiatowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 średnia cukinia
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesianą mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200°C góra/dół ok. 25 minut.

Bułeczki Świętego Mikołaja

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

12 porcji 235 kcal/porcja deser bezcukrowy, bezmleczny, bez jajek

Ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 80 g miodu wielokwiatowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 7 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • mąka orkiszowa do podsypywania
Nadzienie:
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 średnie banany
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie bułeczek (fot. Monika Mrozowska) Wykonanie bułeczek (fot. Monika Mrozowska)

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Miskę przykrytą ściereczką odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Banany kroimy w cienkie plasterki, orzechy szatkujemy. Na patelni na małym gazie podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy miód, pokrojone banany, posiekane orzechy i rodzynki. Całość smażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Z każdej części ciasta zagniatamy kulkę i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na placek. Na środek ciasta nakładamy po dużej łyżce masy bananowej. Składamy z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180°C góra/dół pieczemy przez ok. 20 minut.

Szałwiowiec

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g masła
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • szczypta soli, mąka do podsypywania
Nadzienie:
  • 100 g szałwii hiszpańskiej (nasiona chia)
  • 84 ml (1/3 szklanki) letniego mleka
  • 80 g miodu
  • 40 g rodzynek sułtańskich
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Skórka otarta z ¼ pomarańczy
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w odrobinie letniego mleka z miodem. Następnie dodajemy do nich przesianą mąkę pszenną, orkiszową, resztę mleka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz szczyptę soli. Mieszamy dokładnie (ciasto będzie lepkie) i odstawiamy przykryte na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Nasiona chia zalewamy letnim mlekiem wymieszanym z miodem. Następnie dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie, zmielone migdały, cynamon i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je ponownie i wałkujemy na posypanym mąką blacie na dość cienki kwadratowy placek. Na cieście rozkładamy cienką warstwę nadzienia, tak żeby z każdej strony został pusty rant (ok. 3 cm). Delikatnie zawijamy jak makowiec i podwijamy boki pod spód. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C góra/dół ok. 40 minut.

  1. Kuchnia

Makowiec z orzechami włoskimi

W słowiańskiej tradycji ludowej mak był rośliną pozwalającą na przekroczenie granicy między życiem i śmiercią. (fot. iStock)
W słowiańskiej tradycji ludowej mak był rośliną pozwalającą na przekroczenie granicy między życiem i śmiercią. (fot. iStock)
Zobacz galerię 2 Zdjęć
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez maku. Kutie, makowce, kluski z makiem - nie tylko wpłyną na lepszy sen, ale też zadowolą podniebienie.

Poniżej prosty przepis na makowiec.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 1 kg maku z puszki;
  • 6 jajek;
  • ½ szklanki cukru pudru;
  • aromat rumowy;
  • ½ szklanki bakalii (np. rodzynek);
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich;
  • proszek do pieczenia;
  • sól
Mak mieszamy z 6 żółtkami, bakaliami i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Połowę ubitej piany mieszamy delikatnie z masą makową, dodając troszkę aromatu rumowego.

Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem a na nim płat ciasta francuskiego, tak aby pokrył całe jej dno. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i zapiekamy przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i ugniatamy wyrośnięte ciasto, aby powstał spód do makowca. Wówczas wlewamy masę makową. Drugą część ubitej piany mieszamy z orzechami i wykładamy na wierzch masy makowej. Pieczemy około 1 godziny w temp 160 C.

  1. Święta

Domowe pierniczki

Aromatyczne pierniczki to nieodłączny element Świąt (fot. iStock)
Aromatyczne pierniczki to nieodłączny element Świąt (fot. iStock)
Zobacz galerię 2 Zdjęć
Pachnące przyprawami, smaczne i cieszące oko swym wyglądem. O pierniczkach, które długo utrzymują świeżość, można już pomyśleć z dużym wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g miodu,
  • 50 g miodu gryczanego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka sody,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła,
  • opakowanie przyprawy do piernika

Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, studzimy. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z  sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z  pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i  odstawiamy na minimum pół godziny (maksymalnie na 6 godzin).  Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy na grubość 1 cm, podsypując mąką, i  wycinamy pierniki foremkami w  różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i  pieczemy przez 10 minut.

  1. Kuchnia

Baba muślinowa na Wielkanoc

</a> Ta wersja wymaga aż 18 jaj. Białka warto więc wykorzystać na bezę (fot. Anna Kamińska)
Ta wersja wymaga aż 18 jaj. Białka warto więc wykorzystać na bezę (fot. Anna Kamińska)
Zobacz galerię 2 Zdjęć
W doniczkach zieleni się owies i rzeżucha. Żonkile rozłożyły się w wazonie. A w kuchni wiosenno-świąteczna krzątanina! Kosz jaj, bakalie, świeże masło. Czekają na swój udział w kulinarnym misterium. Wyciągam babciną makutrę i trę szczęśliwe jaja i pół kwarty cukru. Będą baby. Bo czyż może być Wielkanoc bez bab?!

W doniczkach zieleni się owies i rzeżucha. Żonkile rozłożyły się w wazonie. A w kuchni wiosenno-świąteczna krzątanina! Kosz jaj, bakalie, świeże masło. Czekają na swój udział w kulinarnym misterium. Wyciągam babciną makutrę i trę szczęśliwe jaja i pół kwarty cukru. Będą baby. Bo czyż może być Wielkanoc bez bab?!

Składniki:

  • 18 żółtek
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła  + 2 łyżki do wysmarowania formy
  • 5 dag świeżych drożdży
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął rosnąć - około 10 minut. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Przesiewamy mąkę i mieszamy wszystko 15 minut. (Można użyć miksera). W czasie ucierania ciasta rozpuszczamy masło i pozostawiamy, aby przestygło. Letnie masło wlewamy do ciasta i znowu wszystko ucieramy 15 minut. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło dwukrotnie. Formę do babki (o wymiarach 10 cm wysokość, 23 cm średnica) dokładnie smarujemy masłem. Przekładamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrastania, aby  wypełniło formę po brzegi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30- 40 minut. Stan upieczenia sprawdzamy suchym patyczkiem: jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy i czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone.

Ta wersja wymaga aż 18 jaj. Białka warto więc wykorzystać na bezę (fot. Anna Kamińska) Ta wersja wymaga aż 18 jaj. Białka warto więc wykorzystać na bezę (fot. Anna Kamińska)

Babkę możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Przechowujemy ją pod przykryciem, aby nie wysychała.
Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl

  1. Kuchnia

Pasztet z cukinii z konfiturą z suszonej żurawiny

Pasztety wegetariańskie na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni (fot. iStock)
Pasztety wegetariańskie na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni (fot. iStock)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Osób rezygnujących z jedzenia mięsa wciąż przybywa, dlatego szukamy nowych rozwiązań kulinarnych. Przydają się szczególnie w polskiej kuchni.

Składniki:

  • 3-5 cukinii
  • 4-5 cebul
  • bułka tarta
  • 4-5 jajek
  • opakowanie mieszanki orzechów
  • olej rzepakowy
  • kasza manna
  • czosnek
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • sól i pieprz
Konfitura:
  • żurawina suszona - 200g
  • ocet balsamiczny
  • miód
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

Żurawinę dusimy z odrobiną wody, miodem i octem balsamicznym.

Doskonałym dodatkiem do pasztetu, zamiast żurawiny, może być mus lub sos chrzanowy.

Przepis pochodzi od Kasi, autorki bloga "kuchniabazylii".