Chutney to gęsty sos z owoców, cebuli i aromatycznych przypraw. Wygląda jak konfitura, więc w pierwszej chwili może zaskoczyć smakiem. Słodycz owoców w przepisie na sos chutney, także tych suszonych, połączona ze skarmelizowaną cebulą oraz imbirem, mnóstwo przypraw, tworzą nieszablonowe połączenie. Chutney to idealny dodatek do mięs i ryb. Poznaj 6 oryginalnych przepisów na chutney Jolanty Naklickiej-Kleser.
Składniki:
- 1 mango
- 1 mała cebulka
- 1 mała garść rodzynek
- kawałek imbiru
- 1/3 łyżeczki czarbuszki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- laska cynamonu
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania: Mango obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Następnie dodaj mango oraz suszone owoce i duś sos chutney pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż do słoika i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
(fot. Kornelia Stec)
Składniki:
- 2 gruszki
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1 mała garść suszonych moreli
- 1/3 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczka płatków chilli
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania: Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę i morele drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, gruszki i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż sos do słoika i pasteryzuj przez ok. 15 min.
(fot. Kornelia Stec)
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1 mała garść suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki curry
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę i żurawinę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, jabłka i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż do słoików i pasteryzuj tak przygotowany chutney przez ok. 15 min.
(fot. Kornelia Stec)
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania: Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, marchewki i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż dod chutney do słoików i pasteryzuj przez ok. 15 min.
(fot. Kornelia Stec)
Składniki:
- 4-5 pomidorów
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1 mała garść suszonych fig
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki czarnuszki
- sól, czary pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania: Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i figi drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzuć suszone owoce, pomidory i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż do słoików i otrzymany sos pasteryzuj przez ok. 15 min.
(fot. Kornelia Stec)
Składniki:
- 1/4 upieczonej dyni hokkaido
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1 mała garść posiekanych daktyli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulkę i imbir drobno posiekaj. Na patelni zeszklij cebulkę, potem dodaj imbir i dopraw ją przyprawami. Dorzuć suszone owoce oraz dynię i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przełóż chutney do słoików i pasteryzuj przez ok. 15 min.
(fot. Kornelia Stec)
Więcej przepisów w książce: