Przepis na łatwy w przygotowaniu i pyszny w smaku tort buraczany według Moniki Mrozowskiej.
Składniki:
- 250 g buraków
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g syropu klonowego
- 50 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Polewa:
- 200 g serka homogenizowanego naturalnego
- 100 g czerwonej porzeczki (opcjonalnie)
- płaska łyżka miodu wielokwiatowego
Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Jajka ubijamy na kogel-mogel. Czekoladę rozpuszczamy w małej misce w kąpieli wodnej. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę gryczaną, dodajemy cukier trzcinowy, syrop klonowy, buraki, przelewamy rozpuszczoną czekoladę, ubite jajka, rozpuszczamy olej kokosowy, wsypujemy sodę i sól. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni góra/dół. Serek mieszamy z miodem. Na wierzch wystudzonego ciasta nakładamy serek i ewentualnie posypujemy owocem np. porzeczką.
Więcej przepisów w książce: