1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepis na pyszny tort buraczany

fot. iStock
fot. iStock
Przepis na łatwy w przygotowaniu i pyszny w smaku tort buraczany według Moniki Mrozowskiej. 

Składniki:

  • 250 g buraków
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g syropu klonowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
Polewa:
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 100 g czerwonej porzeczki (opcjonalnie)
  • płaska łyżka miodu wielokwiatowego
Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Jajka ubijamy na kogel-mogel. Czekoladę rozpuszczamy w małej misce w kąpieli wodnej. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę gryczaną, dodajemy cukier trzcinowy, syrop klonowy, buraki, przelewamy rozpuszczoną czekoladę, ubite jajka, rozpuszczamy olej kokosowy, wsypujemy sodę i sól. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni góra/dół. Serek mieszamy z miodem. Na wierzch wystudzonego ciasta nakładamy serek i ewentualnie posypujemy owocem np. porzeczką.

 fot. iStock fot. iStock

Więcej przepisów w książce:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Słodko, zdrowo, świątecznie
Autopromocja
Słodko, zdrowo, świątecznie Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze