1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel

Cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki.

Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce, sól, mąka, 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody, sucha bułka tarta, olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie: Kawałki mięsa cielęcego dobrze wytłuc, lekko posolić. Tak przygotowane sznycle obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Sznycle należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi.

Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.

Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości portalu

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze