1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zupa z Ramsau z kluseczkami Nockerl

Zupa z Ramsau z kluseczkami Nockerl

Bardzo syta zupa z delikatnymi kładzionymi kluseczkami, do której każdy może dodać co najbardziej lubi.Najlepsza propozycja na mroźne dni.

Składnniki: 400 g mąki, 1 łyżka soli, 1 ząbek czosnku, pietruszka, 125 ml zimnej wody, 150 g wędzonej jagnięciny, wywar wołowy, szczypiorek, ziemniaki

Przyrządzenie:

W pierwszej kolejności przyrządzić Nockerl (kluski kładzione). Połączyć mąke z solą oraz wodą (można dodać jajko) rozprowadzić w naczyniu. Następnie zagotować posoloną wodę w garnku, do wrzącej wody kłaść porcje ciasta łyżeczką lub używając maszynki do Speztli (można również używać durszlaka z dużymi oczkami) Gotować 10 min następnie odcedzić i polać zimną wodą. Do wywaru z wołowiny dodać wędzoną jagnięcinę, ziemniaki, ząbek czosnku i pietruszkę. Gotować przez godzinę następnie dodać kluseczki Nockerl i przystroić szczypiorkiem. Dodać pieprzu i soli wedle uznania.

Wskazówka:

Do zupy możemy również dodać pokrojoną i wcześniej usmażoną słoninę.

Przepis umieszczony dzięki uprzejmości

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze