1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Caldo Verde

Caldo Verde

Caldo Verde, czyli dosłownie „zielona zupa”, jest jedną z najpopularniejszych zup w Portugalii. Serwują ją niemalże we wszystkich restauracjach i barach w kraju. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale i niezwykle pożywna. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.

Potrzebne składniki:

*300 g zielonej kapusty

*500 g ziemniaków

*150 g kiełbasy chouriço

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 3 łyżki oliwy

* sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę należy umyć i pokroić w paseczki.

2. Obraną cebulę oraz czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę.

3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę, czosnek oraz ziemniaki (do lekkiego przyrumienienia).

4. Do całości dolewamy wodę tak, by przykryła składniki i gotujemy 25 minut na małym ogniu.

5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zdejmujemy je z ognia i ubijamy.

6. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę, z której następnie odlewamy wytopiony tłuszcz i dodajemy mięso do garnka z ziemniakami.

7. Zupę zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku i dodajemy kapustę.

8. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Więcej informacji na temat kuchni portugalskiej i Portugalii znajdziecie na Turismo de Portugal – i  .

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze