1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pastéis de Nata

Pastéis de Nata

Oryginalna receptura tych smakowitych babeczek o budyniowym nadzieniu i cynamonowej posypce pochodzi z Lizbony. Przepis na pastéis de Belém (bo tak nazywany jest pierwowzór) powstał w XIX w. w klasztorze Hieronimitów i do dziś jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Zna ją tylko cukiernia Pastéis de Belém na Rua de Belém 84 w Lizbonie. Specjalnie dla Was podajemy jeden z prostszych sposobów przygotowania tych babeczek.

Potrzebne składniki: * 375 g gotowego ciasta francuskiego * 1 łyżka mąki kukurydzianej * 275 ml śmietany 36% * 230 g cukru * 6 żółtek

* cukier puder

* cynamon

Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury180°C.

2. Wykroić z ciasta kółka o średnicy9 cmi wyłożyć wgłębienia w blaszce na 6 mufinek, odcinając nożem nadmiar ciasta.

3. Foremki z ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać fasolę lub obciążniki ceramiczne i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Następnie należy usunąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut (tak, aby ciasto było lekko wyrośnięte, ale nie zrumienione). Po upieczeniu, odstawić do ostygnięcia.

4. Zmieszać w misce mąkę kukurydzianą z 50 ml śmietany, następnie należy dodać resztę śmietany i lekko ubić.

5. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem, dodać do śmietany i wymieszać trzepaczką.

6. Rozlać masę do podpieczonych foremek z ciasta - do ok. dwóch trzecich wysokości.

7. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (nadzienie na brzegach powinno nieco urosnąć, a na środku pozostać lekko płynne).

8. Po upieczeniu, odstawić na 5 minut i wyjąć z foremek do ostygnięcia.

9. Na koniec posypujemy babeczki grubą warstwą cynamonu i cukru pudru.

Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: oraz na Facebook’u .

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze