Owsianki, jaglanki, czy gryczanki – lekko słodkie, podane na ciepło z pieczonymi jabłkami, gruszkami albo z dodatkiem suszonych owoców. Posypane orzechami lub pestkami. Czyli wszystko, co najzdrowsze na start.
Pierwszym posiłkiem, odżywczym i lekkostrawnym zarazem, może być np. kleik z brązowego ryżu z pieczonymi jabłkami. Przygotowanie takiego śniadania jest bardzo proste. Brązowy ryż mielimy w młynku do kawy (ilość dopasowana do naszych potrzeb). Możemy też kupić gotową mąkę z brązowego ryżu albo płatki z brązowego ryżu. Kleik gotujemy na wodzie (może być lekko osolona). Gdy uzyskamy konsystencję kleiku, dodajemy mleko owsiane, migdałowe, ryżowe lub sojowe (bez cukru). Kleik podajemy z upieczonymi w międzyczasie jabłkami z cynamonem. Całość (kiedy przestygnie) polewamy naturalnym miodem.
Owsianka z czekoladą i chilli
Już samo słowo „czekolada” sugeruje, że ta owsianka ma właściwości poprawiające nastrój. Rzeczywiście kakao jest dobrym źródłem magnezu, który wykazuje zbawienne działanie na nasz układ nerwowy. Magnez koi i rozluźnia.
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 2 szczypty płatków chilli
- szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
- 300 ml mleka sojowego (niesłodzonego; najlepiej nie GMO) lub owsianego
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka aśwagandhy (opcjonalnie)
Do podania:
- miód do smaku
- suszona czarna morwa lub suszone wiśnie
Płatki owsiane z wodą i przyprawami doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, aż płatki wchłoną większą część wody. Dodajemy mleko i gotujemy jeszcze około 5–10 minut, aż płatki całkowicie się rozgotują, a owsianka będzie miała konsystencję półpłynną. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i aśwagandę. Kiedy owsianka trochę przestygnie, doprawiamy miodem do smaku. Podajemy z wybranymi suszonymi owocami.
Aśwagandha zajmuje w farmakologii ajurwedyjskiej podobną pozycję jak żeńszeń w medycynie chińskiej, jest jednak o wiele tańsza. To najlepsze zioło odmładzające, przede wszystkim oddziałujące na mięśnie, szpik kostny i nasienie (…) Pozytywnie działa na układ nerwowy, dodaje wigoru, zwiększa wytrzymałość oraz jest naturalnym energetykiem.
Jaglanka z pieczonymi gruszkami
- 50 g dobrze wypłukanej kaszy jaglanej
- około 200 ml wody
- szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
- garść niesiarkowanych rodzynek
- 4 goździki
- 200 ml mleka sojowego (niesłodzonego; najlepiej nie GMO) lub owsianego
Do podania:
- naturalny miód do smaku
- garść poszatkowanych orzechów włoskich
Pieczone gruszki z cynamonem:
- 1 duża gruszka przekrojona na pół i pozbawiona gniazda nasiennego
- 1 łyżeczka dobrej jakości masła klarowanego (najlepiej domowej roboty)
- cynamon cejloński do posypania gruszek
Kaszę jaglaną z wodą, solą, rodzynkami i goździkami doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, aż kasza wchłonie większą część wody. Dodajemy mleko i gotujemy jeszcze około 5–10 minut, aż kasza całkowicie się rozgotuje i będzie miała konsystencję półpłynną.
W czasie gotowania jaglanki, przygotowujemy gruszki: układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy masłem klarowanym i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem. Pieczemy około 15–20 minut, aż będą przypieczone i miękkie.
Jaglankę po przestudzeniu podajemy z miodem, garścią poszatkowanych orzechów włoskich i pieczonymi gruszkami.
- Polecane
- Popularne
- Najnowsze