Na straganach pojawia się coraz więcej kolorowych jarzyn, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Warto regularnie przyrządzać z nich zdrowe i pyszne zupy.
Któż z nas nie kocha zup? Są smaczne, zdrowe i najczęściej tworzone z naturalnych, sezonowych składników. Oto przepis na zieloną zupę z dodatkiem krewetek i skórki pomarańczowej.
Składniki
500 g szpinaku
1⁄2 ząbka drobno posiekanego czosnku
375 g okry lub jarmużu
500 ml filtrowanej wody BRITA
2 szalotki
125 g krewetek
1 łyżka stołowa pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka stołowa skórki pomarańczowej
suszony tymianek, sól i pieprz – do smaku
Sposób przygotowania
Podduś wszystkie składniki (poza szpinakiem i krewetkami) pod przykryciem, w dużym garnku, na małym ogniu, przez około godzinę. Dodaj szpinak około 10 minut przed zakończeniem duszenia. Wymieszaj zupę. Pokrój krewetki i dodaj je do garnka, gotuj jeszcze przez 3 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku, podawaj tuż po przyrządzeniu.