1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Karaibska zupa ziołowa

Karaibska zupa ziołowa

123rf.com
123rf.com
Na straganach pojawia się coraz więcej kolorowych jarzyn, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Warto regularnie przyrządzać z nich zdrowe i pyszne zupy.

Któż z nas nie kocha zup? Są smaczne, zdrowe i najczęściej tworzone z naturalnych, sezonowych składników. Oto przepis na zieloną zupę z dodatkiem krewetek i skórki pomarańczowej.

Składniki
500 g szpinaku 1⁄2 ząbka drobno posiekanego czosnku 375 g okry lub jarmużu 500 ml filtrowanej wody BRITA 2 szalotki 125 g krewetek 1 łyżka stołowa pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka stołowa skórki pomarańczowej suszony tymianek, sól i pieprz – do smaku
Sposób przygotowania
Podduś wszystkie składniki (poza szpinakiem i krewetkami) pod przykryciem, w dużym garnku, na małym ogniu, przez około godzinę. Dodaj szpinak około 10 minut przed zakończeniem duszenia. Wymieszaj zupę. Pokrój krewetki i dodaj je do garnka, gotuj jeszcze przez 3 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku, podawaj tuż po przyrządzeniu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze