1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Letnia zupa „wszystkiego po trochu”

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Lato zachwyca pogodą i obfitością. Słońca, kolorów, owoców i warzyw. Codziennie mam ochotę na nowe zakupy. Uwielbiam letnie dni w kuchni. Pomysły przychodzą same, a kulinarne emocje wędrują w górę. 

Każdego dnia gotuję co innego. Urozmaicam, dokładam nowe zioło lub owoc.

Czasami wrzucam do garnka wszystkiego po trochu. Bo chciałoby się wiele na raz na jednym  talerzu!

Składniki
młode ziemniaki 3 młode marchewki 3 młody bób 100 g botwinka 1 pęczek młody por 1 ryż 50 g zioła: mięta, estragon, natka pietruszki woda 600 ml 1 łyżka klarowanego masła sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bób gotujemy 5 minut na parze i obieramy z łupin - kiedy przestygnie. Por kroimy na plasterki. Ryż gotujemy al dente. Ziemniaki, marchewki i botwinkę dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki. Na patelnię przekładamy masło, dodajemy plasterki pora i podsmażamy. Dodajemy pozostałe warzywa i blanszujemy je. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy z solą. Dodajemy warzywa, ryż i bób. Gotujemy razem 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy ziołami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze