Pierogi z białą kiełbasą i sosem z odrobiną chrzanu

pierogi z białą kiełbasą

Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka zawsze wynosi 250 ml)
• 1 łyżeczka soli
• ¼ kostki masła
• ok. 1 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, 1/4 kostki masła, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy w robocie elastyczne ciasto na pierogi.

Farsz:
• 3 surowe (nie wędzone) białe kiełbasy (dobrej jakości)
• 1 cebula
• olej rzepakowy
• sól
• pieprz
• majeranek

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulkę. Z kiełbasek wyciągamy mięso mieszamy z cebulką i przyprawami.

Sos:
• starty chrzan w słoiczku
• śmietana 18%
• sól
• pieprz
• cukier

Wykonanie:

Składniki mieszamy i przekładamy do miseczki/ naczynka/ kokilki.

Dodatki:
• rzeżucha (jeżeli nie będzie to jakieś inne podobne kiełki)

Sprzęt:
Wałek, coś do wycięcia kształtu pierogów (w ostateczności duża szklanka z cieniutką ścianką), garnek do ugotowania pierogów, patelnia.

Opis dania:
Na talerzu układamy rzeżuchę, na niej kokilkę z sosem i otaczamy wszystko pierogami.

Przepis blogerki Joli (przepisyjoli.com)