fbpx

Słodkie przekąski dozwolone przy insulinooporności

Słodkie przepisy polecane przy insulinooporności
Fot. iStock

Odpowiednie jako przekąska lub drugie śniadanie, nie tylko dla cierpiących na insulinooporność. Zdrowe i jednocześnie z niewysokim indeksem glikemicznym. Opracowane przez znaną dietetyczkę – Hannę Stolińską-Fiedorowicz. Wplecione w zrównoważone menu, będą stanowiły doskonałą osłodę dnia.

Czekoladowy budyń jaglany

1 szklanka napoju ryżowego
7 łyżek kaszy jaglanej
3 łyżki kakao
1 garść borówek

Kaszę jaglaną gotujemy na półtwardo w napoju ryżowym, pod przykry­ciem na małym ogniu, następnie miksujemy z kakao i posypujemy borów­kami. Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody lub napoju jaglanego.

Jaglany koktajl wiśniowy

Słodkie przepisy polecane przy insulinooporności
Fot. Justyna Lenart

1 garść wiśni mrożonych lub świeżych
3/4 szklanki mleka sojowego
2 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych

Miksujemy wszystkie składniki na gęsty koktajl.

Pudding chia z mango i granatem

Słodkie przepisy polecane przy insulinooporności
Fot. Justyna Lenart

4 łyżeczki nasion chia
1/4 granatu
1/10 mango
1 szklanka mleka ryżowego
1 łyżeczka ksylitolu

Mieszamy mleko z ksylitolem i nasionami chia. Odstawiamy pudding na minimum 5 godzin. Podajemy posypany ziarnami granatu i pokrojonym w kostkę mango.

Rafaello z kaszy jaglanej

Słodkie przepisy polecane przy insulinooporności
Fot. iStock

1 łyżka migdałów
1 łyżeczka ksylitolu
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka kaszy jaglanej
2 łyżki mleka kokosowego
1 pomarańcza

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Miksujemy z 1 łyżką podprażonych na patelni wiórków kokosowych, mlekiem koko­sowym i ksylitolem. Formujemy kuleczki i do środka wkładamy migdały. Obtaczamy w nieprażonych wiórkach kokosowych. Podajemy z poma­rańczą

Racuchy bezglutenowe z jabłkami

Słodkie przepisy polecane przy insulinooporności
Fot. iStock

18 łyżek mąki owsianej pełnoziarnistej, bezglutenowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
3 jabłka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól

Jabłka ścieramy na tarce bez wcześniejszego obierania ze skórki. Mie­szamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solimy. Racuchy smażymy na oleju.

Insulinooporność