Składniki
- Śledź 8 filetów
- Bułka tarta 100 g
- Jajka 2 sztuki
- Mąka 50 g
- Sałata endywia 1 sztuka
- Pomidory koktailowe 100 g
- Cebula czerwona 100 g
- Ocet biały winny 100 ml
- Woda 200 ml
- Cukier 100 g
- Liść laurowy 3 sztuki
- Ziele angielskie 2 sztuki
- Chleb żytni
Sposób przygotowania
Z wody, octu i cukru ugotuj zalewę. Śledzie obtocz kolejno w mące, jajkach i bułce tartej, a następnie usmaż w gorącym oleju. Wystudź i przełóż do zalewy na 24 godziny razem z cebulą pokrojoną w plastry. Podawaj z liśćmi sałaty, pomidorkami koktajlowymi i świeżym pieczywem.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Andrzej Lejman z gdańskiego hotelu Radisson Blu