W kuchni włoskiej liczy się prostota. Południe Włoch oferuje niezliczone gatunki makaronu. Z dodatkiem ziół, dojrzewających na słońcu warzyw czy serów są podstawą pysznych past.
Mówiąc o włoskich dodatkach, nie można zapomnieć o owocach morza. Od wieków uznawane za afrodyzjaki, szczególnie polecane są podczas kolacji we dwoje. Idealnie współgrają z makaronem. Wśród najpopularniejszych włoskich frutti di mare należy wymienić krewetki, kalmary, ostrygi, małże, homara, ośmiornice czy kraba. Jeśli chcemy wprowadzić trochę włoskości u siebie na talerzu, proponujemy spróbować spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza według poniższego przepisu. W Polsce bez trudu można dostać pastę o prawdziwie włoskiej jakości – seria makaronów Malmy z pszenicy Amber Durum w pełni spełnia to kryterium.
Składniki
na 2 porcje :
akaron Malma Spaghetti 500g
mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary) 200
szafran: szczypta
białe wino 100 ml
groszek zielony 50 g
papryka czerwona 1/2
cebula czerwona 1 szt.
masło 100g
sól, pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki
cytryna1/2
Sposób przygotowania
Szafran namaczamy w winie. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na oliwie z oliwek przesmażamy owoce morza oraz groszek, posiekaną cebulę i paprykę. Dodajemy wino z szafranem i dusimy przez chwilę. Dołączamy do tego makaron i zimne masło. Całość mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Podajemy posypane natką pietruszki i z cząstką cytryny.