fbpx

Świętujemy Chiński Nowy Rok

Świętujemy Chiński Nowy Rok
Świętujemy Chiński Nowy Rok (fot. materiały partnera)

Weszliśmy w Rok Szczura. Od 25 stycznia Chińczycy, zgodnie ze swoim kalendarzem, świętują hucznie początek kolejnego roku. Ten najważniejszy dla nich okres zwany jest inaczej Świętem Wiosny. Państwowe i zarazem prywatne święto obchodzone jest nie tylko w Azji, ale również we wszystkich Chinatown na świecie.

Chociaż kalendarz gregoriański wprowadzono w Chinach w 1912, Chińczycy pozostają wierni swoim tradycjom, liczącym ponad 4 tysiące lat. Ruchome Święto Wiosny, wyznaczane przez kalendarz księżycowy, zawsze trwa 15 dni i przypada na koniec stycznia i początek lutego. Warto zaznaczyć, że pierwsze 3 dni Nowego Roku są w Chińskiej Republice Ludowej dniami wolnymi od pracy.

Niezwykle istotne w noworocznej tradycji są kilkutygodniowe przygotowania. Rodziny robią generalne porządki, które przypadają na ósmy dzień miesiąca poprzedzającego Święto Wiosny. Rytuał wiąże się przede wszystkim z wypędzeniem złych duchów. Innym elementem przygotowań jest umieszczanie na drzwiach kolorowych obrazków nianhua, które wymienia się co roku – mogą być one o tematyce religijnej, a także związanej z przesądami, zasadami konfucjańskimi lub literackimi postaciami.

Najważniejszym dniem chińskiego święta jest jednak wigilia Nowego Roku, gdy cała rodzina przygotowuje posiłki. Chińczycy Nowy Rok witają rodzinnie. Obdarowują się prezentami (cukierki, pieniądze, owoce w cukrze), składają ofiarę przodkom i zasiadają do wspólnej kolacji. Przy stole grają w gry i prowadzą rozmowy do samego rana. Przerywnikiem mogą być uliczne pokazy sztucznych ogni. Jednak wspólne świętowanie na ulicach odbywa się dopiero w pierwszy dzień Nowego Roku. Po ponownym złożeniu ofiar przodkom mieszkańcy miast biorą udział w kolorowych pokazach i tańcach. Głównym tańcem, odgrywanym z okazji świąt, jest taniec lwa – uliczne widowisko, z przebranymi za lwy mężczyznami, odbywa się przy akompaniamencie głośnych bębnów. Kulminacyjnym wydarzeniem jest jednak noworoczny korowód ze smokiem niesionym przez kilkadziesiąt osób.

Chiny w podróży

Świętowanie Nowego Roku dzieli się na kilka etapów. Po pierwszych hucznych dniach, przed Świętem Latarni, na ulicach robi się pusto. Chińczycy tradycyjnie wyjeżdżają odwiedzić swoich krewnych, a większość urzędów i sklepów pozostaje zamknięta.

W tym roku obchody kończą się 8 lutego. Jak co roku towarzyszyć im będzie Święto Latarni – jedno z najstarszych chińskich świąt, kiedy to pod rozwieszonymi na ulicach lampionami, o rozmaitych kształtach, odbywać się będą parady i tańce.

Horoskop

Mamy już rok Szczura. Szczur jest pierwszym znakiem zodiaku w cyklu chińskiej astrologii i jak każde zwierzę w kalendarzu chińskim, ma swoją symbolikę, która niesie za sobą zalecenia na cały nadchodzący rok. W chińskiej kulturze szczur symbolizuje witalność, inteligencję i intuicję. Szczur jest aktywny, wszechstronny i utalentowany. Cechują go zdolności przywódcze.

Co roku zwierzęciu przypisywany jest jeden z żywiołów (Metal, Woda, Drzewo, Ogień i Ziemia) w wariancie yin lub yang. Rok 2020 będzie rokiem Metalicznego Szczura yang. Żywiołowi metalu kalendarz chiński przypisuje kolor biały, który w nadchodzącym roku powinien być barwą dominującą.

Świętujemy Chiński Nowy Rok

Chińskie tradycje kulinarne

Okres noworoczny to również gotowanie specjalnych potraw w chińskiej kuchni. Te tradycje kulinarne zaczynają się już w miesiącu poprzedzającym witanie Nowego Roku. 23 dnia tego miesiąca domownicy uroczyście żegnają boga kuchni (Zao Jun). Według wierzeń będzie on składał raport przed Nefrytowym Cesarzem (najwyższym bogiem w chińskich wierzeniach ludowych). Dlatego jego usta smaruje się miodem, a kolacja obfituje w słodkie dania.

Wigilia Nowego Roku zakrapiana jest wódką i grzanym winem. Głównym daniem są tego dnia pierożki jiaozi (przypominające nieco nasze kołduny), które różnią się nadzieniem i ciastem w poszczególnych regionach Chin. Zwykle wypełniane są mięsem i kapustą pekińską, jednak podczas noworocznego święta nadzienie robi się najczęściej z jajek i krewetek. W kulinarnych pracach bierze udział cała rodzina.

Chiński Nowy Rok świętują nie tylko Azjaci, ale również sympatycy chińskiej kultury i tradycji na całym świecie. Każda potrawa niesie swoje przesłanie. Przykładowo makaron symbolizuje długie życie, kurczak – dom i rodzinę, a ryba – dobrobyt.

Dla smakoszy wschodnich potraw proponujemy poniższy przepis:

Przepis na polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami

Świętujemy Chiński Nowy Rok
fot. materiały partnera

Bezglutenowy makaron Vermicelli, kawałki soczystej polędwicy i sos sojowy ciemny tworzą doskonałe danie kuchni chińskiej.

Składniki

1/2 opakowania makaronu Vermicelli
1 słoik warzyw do woka
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki oleju, do smażenia
100 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie plastry
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
kilka gałązek dymki, pokrojonej na małe kawałki

Sposób przygotowania

Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Warzywa wypłucz w zimnej wodzie.
Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek.
Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż 3 minuty. Dodaj warzywa i krótko podsmaż.
Dodaj makaron oraz sos sojowy. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
Przed podaniem posyp dymką.

TIP: Danie możesz polać kilkoma kroplami oleju z prażonego sezamu.