Letnia wyższa temperatura i wilgotność wpływają na nasz organizm. Wyczerpują zasoby energetyczne oraz sprawiają, że mózg wytwarza mniej podnoszących nastrój fal beta. Są proste sposoby, żeby temu zapobiec.
Jedz mięso czerwone, drób i nabiał
Naukowcy z Harvardu twierdzą, że kobiety są dwukrotnie bardziej narażone na utratę żelaza i niedobór kwasu foliowego. Dzieje się to zwłaszcza latem. Zwiększona aktywność fizyczna połączona z koniecznością adaptacji do podwyższonej temperatury i wilgotności mogą wyczerpać zapasy tych składników energetyzujących w organizmie.Wynik? Zmęczenie i trudności z koncentracją. Aby tego uniknąć, jedz więcej mięsa, drobiu i jaj - najważniejszych źródeł żelaza i kwasu foliowego. Znajdziesz je również w brokułach i szpinaku. Do grillowanych wołowych hamburgerów dodawaj jajka a do sałatki kurczaka.
Delektuj się zapachem cytrusów
Letni czas przez wysoką temperaturę może wpływać na nasz mózg w ten sposób, że wytwarza on mniej fal Beta, które podnoszą nastrój. Możemy sobie pomóc, wdychając słodki, cierpki aromat cytryny, pomarańczy lub innych cytrusów. One podnoszą poziom tych fal, podnosząc poziom energii nawet o 50 proc. w ciągu kilku minut - odkryli amerykańscy naukowcy. Otwórz butelkę cytrusowych olejków eterycznych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością) i wdychać głęboko. Lub wypijając sok ze świeżych cytrusów, delektuj się ich zapachem.
Artykuł - Skąd brać energię latem? cz. 1
Jutro kolejne dwa sposoby jak dbać o siebie latem.