Tradycyjne zupy wigilijne, takie jak barszcz czerwony z uszkami czy zupa grzybowa, są tak pyszne, że trudno byłoby z nich zrezygnować tylko dlatego, że jesteśmy na diecie niskokalorycznej.
Dietetyk Hanna Stolińska - Fiedorowicz radzi, jak dokonać "odchudzenia" potrawy, aby nie zachwiała naszych codziennych starań o utrzymanie szczupłej sylwetki.
Barszcz z uszkami (fot. iStock)
Sam barszcz ma niedużo kalorii. Zwróć jednak uwagę na uszka. Nie nakładaj ich zbyt wiele. Jeżeli na szklankę barszczu ( 250 ml) włożysz 10 szt. uszek ( 150 g), dostarczysz swojemu organizmowi 200 kcal, jeżeli zaserwujesz sobie więcej barszczu ( 1,5 szklanki) ale mniej uszek ( 5 szt. - 75 g ) - oszczędzisz 50 kcal!
Zupa grzybowa (fot. iStock)
Trochę kalorii zaoszczędzisz, jeżeli do zupy nie dodasz śmietany. Porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300 ml) ma 140 kcal, natomiast ta sama porcja zupy niezabielonej dostarczy Ci o 50 kcal mniej, czyli jedyne 90 kcal!
Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.