1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Zagryź stres. Zdrowo!

Współczesny styl życia powoduje, że stres staje się nieodłącznym elementem naszego życia.

Choć tzw. „hormony stresowe” początkowo podnoszą wydolność fizyczną i umysłową, to w dłuższej perspektywie (permanentny stres) znacznie osłabiają organizm. Często, chcąc sobie poradzić z wyzwaniami codzienności, sięgamy po jedzenie.

Co sprawia, że żywność działa na nas uspokajająco? Jak „zajadać” stres, aby nie musieć wybierać między zdrowiem a dobrym humorem?

Kiedy jemy, czujemy się lepiej, musimy jednak pamiętać, że jest ogromna różnica między spożywaniem produktów o właściwościach uspokajających a jedzeniem jakiejkolwiek żywności w celu emocjonalnego „znieczulenia”. Są produkty dające bardzo szybką, ale – niestety – tylko tymczasową poprawę samopoczucia. Ich „korzystne” działanie słabnie równie prędko, jak się pojawiło, pozostawiając po sobie zbędne kilogramy i wyrzuty sumienia… Ale są i takie, które zawierają składniki wpływające pozytywnie na działanie układu nerwowego oraz składniki o działaniu antyoksydacyjnym. Warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie.

Za prawidłową pracę układu nerwowego w dużym stopniu odpowiadają witaminy z grupy B, magnez, mangan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 a także aminokwasy – tyrozyna i tryptofan. Dieta „łagodząca stres” powinna więc szczególnie obfitować w orzechy, nasiona słonecznika i pestki dyni, kasze, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce.

Witaminy z grupy B

Uzupełniając niedobór witamin z grupy B, możemy przywrócić równowagę organizmu oraz zachować zdolność koncentracji i logicznego myślenia w sytuacjach stresowych. To w głównej mierze od odpowiedniej ich ilości zależy integralność centralnego układu nerwowego. Wszystkie witaminy z tej grupy są obecne w wielu pokarmach, jeśli zatem nasza dieta pełna będzie świeżej żywności, raczej nie narazimy się na ich niedobory. Należy jednak pamiętać, że współczesne produkty są dalekie od ideału i dlatego braki witamin pojawiają się coraz częściej. Ponadto wiele czynników niszczy delikatne witaminy z grupy B; należą do nich: używki, konserwanty, kawa, napoje gazowane i niektóre leki (np. środki przeciwbólowe).

Magnez Gdy odczuwamy zmęczenie, rozdrażnienie i stajemy się bardziej podatni na stany depresyjne, to ewidentny znak, że może nam brakować magnezu. Najwięcej tego składnika znajdziemy w orzechach, kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, sardynkach, jajach, kapuście, burakach.

Tyrozyna i tryptofan

W wyniku stresu spada stężenie tyrozyny i tryptofanu, a ich niedobór skutkuje mniejszą odpornością na sytuacje stresowe. Tryptofan jest substratem do syntezy serotoniny, która warunkuje pozytywny nastrój. Szczególnie dobrym jego źródłem są orzechy, figi, nasiona słonecznika i pestki dyni, ale także kasza gryczana, płatki owsiane i nasiona roślin strączkowych. Nasz organizm jest w stanie „produkować” dobry humor, powinniśmy z tego korzystać!

Herbatka na stres W łagodzeniu napięć pomocne mogą być również różnego rodzaju napary, np. z rumianku, melisy, żeńszenia, lukrecji czy waleriany (inaczej zwanej kozłkiem lekarskim). Taka herbatka to doskonała alternatywa dla kawy, która nie działa korzystnie – ze względu na obecność kofeiny może przyczyniać się do potęgowania niepokoju, kołatania serca i bezsenności. Wypijana w dużych ilościach zmniejsza również zasoby magnezu w organizmie, niezbędnego do walki ze stresem. Podobnie działa również mocna herbata!

Sezam Źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz magnezu. Ziarna sezamu zawierają również cenne kwasy tłuszczowe z grupy omega.

Płatki owsiane Owies uważa się za bardzo uspokajający element diety, m.in. z powodu dużej zawartości witaminy B2. Owsianka łagodzi napięcia nerwowe, działa odprężająco i poprawia perystaltykę jelit, która może zostać zaburzona pod wpływem stresu. Zawarte w niej węglowodany stymulują produkcję serotoniny, która uwalniana jest znacznie dłużej niż po spożyciu słodyczy.

Migdały Migdały zawierają L- fenyloalaninę, która pomaga złagodzić depresję i poprawia sprawność umysłową. Są także nieocenionym źródłem magnezu i uśmierzają często pojawiające się pod wpływem stresu dolegliwości żołądkowe.

Pomidory z bazylią Pomidory są świetnym źródłem potasu, odpowiedzialnego za przewodzenie impulsów nerwowych. Bazylia redukuje napięcie fizyczne i emocjonalne, a także dostarcza ogromne ilości antyoksydantów (substancji wspierających naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka). Pomidory z bazylią to zatem idealny duet antystresowy!

Orzechy i pistacje Są źródłem m.in. żelaza, wapnia i magnezu, niezbędnych przy przekazywaniu bodźców nerwowych i łagodzących napięcie.

Warzywa i owoce To kopalnia cennych witamin i minerałów, a także flawonoidów, czyli substancji odpowiedzialnych m.in. za działanie uspokajające i poprawiające nastrój. Warto szczególnie sięgać po paprykę, ogórek, seler naciowy, cykorię, kapustę, czarną porzeczkę, truskawki, jabłka, grejpfruty, banany i pomarańcze.

Autor: Vimed.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze