Badanie wykazało, że brak zaufania do kategorii soków i musów wynika z niewiedzy na temat sposobu ich produkowania. Soki są produkowane ze świeżych (poza sezonem czasami z mrożonych) i dojrzałych owoców i warzyw, które przez przetarciem lub tłoczeniem są dokładnie sortowane i myte. Niektóre owoce przed wyciśnięciem z nich soku (np. jabłka) muszą zostać rozdrobnione. Z kolei sok z owoców cytrusowych jest wyciskany oddzielnie z każdego owocu.
W wyniku tłoczenia i pasteryzacji otrzymuje się sok, który jest gotowy do spożycia. Niekiedy sok jest poddawany procesowi zagęszczania, co pozwala zabezpieczyć surowiec w sezonie, kiedy owoce lub warzywa są najlepszej jakości oraz obniżyć koszty magazynowania i transportu. Sok zagęszczony otrzymuje się przez odparowanie wody i aromatu
z soku wytłoczonego z owoców lub warzyw. Aby uzyskać sok pitny z soku zagęszczonego, dodaje się do niego taką samą ilość wcześniej odparowanej wody, przywraca aromat, niekiedy również dodaje miąższ i cząstki owoców.
Nowoczesne technologie, wykorzystywane do produkcji soków, pozwalają zachować cenne właściwości owoców i warzyw. Dla przedłużenia trwałości oraz zachowania witamin i wartości odżywczych soków z owoców i warzyw stosuje się proces pasteryzacji – czyli poddaje się sok obróbce cieplnej – która niszczy wszystkie bakterie i inne mikroorganizmy, psujące produkt i szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Dzięki pasteryzacji soki mają dłuższy termin przydatności do spożycia, jednocześnie zachowując wartości odżywcze warzyw i owoców, z których zostały wykonany. Co więcej, każdy etap produkcji soków stale podlega kontroli jakości.
Soki klarowne poddawane są dodatkowo filtracji. Soki mętne natomiast nie są poddawane temu ostatniemu procesowi, dlatego zawierają więcej cząstek miąższu pochodzacych z owoców i warzyw, a tym samym również błonnik. Oba rodzaje soków zachowują witaminy i sole mineralne. Soki w kartonach i butelkach nie zawierają dodanych konserwantów, barwników, słodzików i sztucznych aromatów, a soki owocowe również dodatku cukrów i innych substancji słodzących. Niewielkie ilości dodanych cukrów zawierają jedynie soki owocowo-warzywne w celu poprawy ich smaku, ponieważ warzywa są mniej słodkie, jednak zawsze taki dodatek jest deklarowany na opakowaniu.
Równie niska jest świadomość Polaków odnośnie produkcji musów: jedynie 47,3% badanych uważa, że są to produkty w pełni naturalne. Podobnie jak soki, są bardzo wartościowym pożywieniem. Do ich produkcji używa się świeżych sezonowych owoców i warzyw. Musy powstają przez rozdrobnienie owoców i warzyw oraz mechaniczne przetarcie, w wyniku czego uzyskuje się jednorodny gęsty produkt bez niejadalnych części: pestek i gniazd nasiennych. Dlatego skład musów niewiele odbiega od składu chemicznego warzyw i owoców. Technologia produkcji musów pozwala zachować smak świeżych owoców i warzyw. Musy z owoców i warzyw są pasteryzowane i pakowane w wygodne opakowania, które można wszędzie ze sobą zabrać. Świetnie sprawdzają się jako wartościowa przekąska w szkole, na uczelni czy w pracy.