Czy Proces mrożenia pozbawia Żywność wartości odżywczych? Czy wpływa na jej walory smakowe? Sprawdzamy!
Badania dowodzą, że Polacy sięgają pięciokrotnie rzadziej po mrożone owoce i warzywa w porównaniu z innymi mieszkańcami krajów UE. Tymczasem późną jesienią, zimą i wczesną wiosną mrożonki, zwłaszcza te polskie, są dla nas cenniejsze od świeżych, czyli szklarniowych lub sprowadzanych z daleka (i zrywanych, gdy są jeszcze niedojrzałe), owoców i warzyw. Co zatem sprawia, że wciąż cieszą się u nas małą popularnością? Zapewne jedną z przyczyn jest to, że narosło wokół nich wiele mitów. Czas je obalić, bo okazuje się, że wśród sposobów konserwowania owoców i warzyw mrożenie nie ma sobie równych!
Mit 1: Mrożone owoce i warzywa mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże.
Fakt: Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane owoce i warzywa mają porównywalną wartość odżywczą do świeżych surowców, a nawet mogą przewyższać dostępną zimą świeżą żywność.
Mit 2: Mrożenie powoduje, że warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne.
Fakt: Tracą, to prawda, ale nie więcej niż przy innych metodach konserwowania, np. 15–20% zawartości witaminy C na skutek blanszowania lub sparzenia przed procesem zamrażania (dla porównania – w syropach tracimy średnio 75% witaminy C, w kompotach i dżemach powyżej 35%). Ale trzeba pamiętać, że są zbierane jako dojrzałe, w warunkach klimatycznych, które znamy i do których jesteśmy przystosowani, więc bezpośrednio po zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, błonnik i witaminy.
Mit 3: Mrożonki są niesmaczne.
Fakt: Wszystko zależy od tego, jak je przygotujesz. Blanszowanie przed zamrażaniem powoduje nie tylko to, że mrożone owoce i warzywa nie stracą koloru i smaku, ale sprawia również, że mrożonki można szybciej niż świeże warzywa przygotować (ugotować czy udusić). Dlatego musisz pamiętać, że potrawy z nich trzeba robić krócej (od 40 do 80% czasu mniej), inaczej się rozgotują.
Zalety mrożonek:• są szybkie do przygotowania
• nie zawierają konserwantów
• są niedrogie
• są już umyte, obrane i pokrojone
• można przygotować z nich szybkie danie przez cały rok.
Więcej artykułów i porad (Jak odżywiać się zgodnie z porą roku? Dlaczego warto sięgać po produkty pszczele? Jak najlepiej ochraniać skórę przed wiatrem i mrozem? Kalendarz badań na 2015 r.) znajdziesz w zimowym wydaniu kwartalnika Zdrowie ma SENS!