fbpx

Awokado z ziołowym dressingiem

Składniki na 1 porcje:

  • dojrzałe awokado,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgine,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 10–12 listków bazylii,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • szczypta kolorowego zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 10 minut

Ostrym nożem rozciąć awokado wzdłuż na połówki. Wyjąc pestkę. Położyć obie części na talerzyku, skropić sokiem z cytryny. Po łyżeczce oliwy wlać do zagłębień po pestce. Oprószyć sola i pieprzem, posypać posiekanymi drobno ziołami. Tak przygotowane awokado jest doskonałym wstępem do większego posiłku albo zdrową, pożywną przekąską.