Przepisy na Wielkanoc według kulinarnego notatnika rodziny Winnych

Przepyszne przepisy na Święta Wielkiej Nocy – zupy i słodkości z kulinarnego notatnika głównych bohaterów serialu „Stulecie Winnych”.

Biały barszcz

Skład:

  • 2 szklanki zakwasu na biały barszcz
  • 300 g surowego boczku
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 8 jajek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Jajka umyj i ugotuj na twardo. Warzywa umyj, obierz, pokrój, włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej wodą i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w paseczki, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż wytopi się część tłuszczu i boczek stanie się chrupiący. Kiełbasę pokrój w plastry. Do ugotowanych warzyw dodaj usmażony boczek i kiełbasę, posiekany czosnek i gotuj przez około 40 minut. Następnie dodaj zakwas i śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Po rozlaniu na talerze lub do miseczek dodaj przepołowione jajka.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 6 jajek przepiórczych
  • 2 pory
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Boczek pokrój w paseczki, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż wytopi się część tłuszczu i boczek stanie się chrupiący. Zdejmij go z patelni, na której zostaw wytopiony z boczku tłuszcz. Warzywa umyj, obierz, pokrój, przysmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Po kilku minutach przełóż pokrojone warzywa: pietruszkę, por, seler oraz cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij ziele angielski i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem. Dodaj śmietanę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i z przekrojonymi na pół jajkami.

Baba Wielkanocna

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, morele, żurawina)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w letnim mleku, dodaj 1/3 szklanki mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do miski wrzuć jajka oraz żółtka i ubij z cukrem na gładką puszystą masę, następnie dodaj startą skórkę z cytryny (pamiętaj o umyciu i wyparzeniu cytryny!) oraz sól i przez chwilę ucieraj. Dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałą część mąki, miksuj przez około 5 minut, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodaj pokrojone masło oraz obtoczone w mące bakalie. Wymieszaj do połączenia się składników. Przykryj miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostaw na około 45 minut w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką, wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch szpatułką i pozostaw na około 15 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pozostaw babę w formie do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Polej babę lukrem, posyp ją skórką pomarańczową i pozostaw do zastygnięcia.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: Kostkę masła razem z pokruszoną czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij jajka na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, przestudzone masło z czekolada i zmiksuj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

 

 

Więcej przepisów w książce „Stulecie winnych. Notes kulinarny” Ałbeny Grabowskiej i Magdaleny Chorębały. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.