Składniki na 2–4 porcje: 2 opakowania paluszków krabowych, 200 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 nieduże marchewki, 100 g żółtego sera typu gouda, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, masło, bułka tarta. Czas przygotowania: 40 min
Połączyć proszek do pieczenia, mąkę i sól w plastikowej misce. Zetrzeć na tarce marchewki, ser, posiekać szczypiorek, dodać do mąki i wymieszać. Jajka ubić z mlekiem i olejem, połączyć z uzyskaną masą, dodać drobno posiekane paluszki krabowe oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na muffinki posmarować masłem, posypać bułką tartą, wypełniać foremki do połowy masą marchewkowo-krabową. Piec 25 min w temperaturze 190 st. C.