kładniki na 4 minipizze: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej, około 150 ml ciepłej wody, 50 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 70–80 g
i startego koziego sera, cebula, 1/2 pęczka dymki wraz ze szczypiorkiem. Sos pomidorowy (2 łyżki): 8 dużych pomidorów,
2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 2 ząbki czosnku, sól. Zupa: 8 cebul, 1 l bulionu jarzynowego, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 250 ml białego półsłodkiego wina, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy.
Czas przygotowania: 65 min
Sos pomidorowy: Pokrojone na drobne kawałki pomidory, oliwę, czosnek i przyprawy dusić w rondlu o grubym dnie 20–25 minut, na koniec przetrzeć przez sito, przyprawić solą.
Przyrządzić zupę. Cebulę pokroić w krążki. Rozgrzać oliwę w rondlu, podsmażać 5–7 minut. W drugim garnku 15 minut gotować z bulionem obrane i opłukane warzywa pokrojone w duże kawałki. Wrzucić cebulę, wymieszać. Przyprawić gałką, solą i pieprzem, dodać wino, gotować jeszcze 10 minut. Podawać z minipizzą, przyrządzoną wg następującego przepisu. Wlać ciepłe mleko do miski, dodać 1–2 duże łyżki mąki orkiszowej, cukier i drożdże. Wymieszać, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieścić przesianą mąkę, dodać oliwę, sól, powoli wlewać wodę, zaczyn i wyrabiać ciasto 15–20 minut. Gdy będzie już elastyczne, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić je na 4 kulki i każdą rozpłaszczyć w rękach i wyłożyć dno tartaletek. Posmarować sosem pomidorowym, posypać startym kozim serem, obłożyć cebulą, posypać plasterkami dymki i szczypiorkiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by ciasto trochę podrosło. Piec 15–20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!