Składniki dla 6 osób: 1,5 litra bulionu wołowego; 50 g suszonych grzybów; 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki; ziele angielskie; liść laurowy; 1 łyżeczka świeżego tymianku, śmietana 18%, łyżka masła
Grzyby wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 min. Gdy grzyby się namoczą i ostygną, wyjmujemy je i kroimy w cienkie paski (wodę pozostawiamy w misce). W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek z grzybami. Dodajemy tymianek, pieprz i sól do smaku. Gdy składniki się podsmażą, wlewamy ciepły bulion. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wywar gotujemy minimum 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę do smaku i zabielamy 2 łyżkami śmietany. Zupę najlepiej podawać z pierożkami, pasztecikami lub domowym makaronem i posiekaną pietruszką.