Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?|Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?|Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?|Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?
Na szczęście do wyboru pozostaje całkiem sporo - przepyszne owsianki na mleku ryżowym, granola z mlekiem migdałowym, sycące koktajle z otrębami, placki, naleśniki i oczywiście kanapki. Wegańskie śniadaniowe pajdy też wcale nie są monotonne, mogą być posmarowane zielonym pesto, gęstym hummusem, delikatną pastą z groszku albo tym na co tylko przyjdzie nam ochota. A ja ostatnio największą ochotę mam na twarożki z migdałów - pisze nasza nowa autorka Marta Dymek. Wegański twarożek z migdałów ze świeżymi ziołami i suszonymi pomidorami
Składniki
- płatki migdałowe 100 g
- mleko roślinne na przykład sojowe lub ryżowe 1/4 szklanki
- sok z cytryny 2 łyżki
- bazylia, posiekana 2 łyżki
- pietruszka, posiekana 1 łyzka
- suszone pomidory, drobno pokrojone 3 sztuki
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
1. Migda
ły zala
ć gor
ąc
ą wod
ą i zostawi
ć na godzin
ę. Nast
ępnie odcedzi
ć, op
łuka
ć i prze
ło
ży
ć do naczynia blendera razem z mlekiem i sokiem z cytryny. Zmiksowa
ć na g
ładki twaro
żek.
2. Doda
ć świe
że zio
ła, suszone pomidory i wszystko dok
ładnie wymiesza
ć, nast
ępnie doprawi
ć do smaku sol
ą i pieprzem. Prze
ło
ży
ć do czystego s
łoiczka i przechowywa
ć w lodówce.