Obowiązkowo w pięknych okolicznościach przyrody, na tarasie. Obowiązkowo z muzyką w tle. Obowiązkowo przy ulubionej lekturze. Obowiązkowo w piżamie. Obowiązkowo pysznie! Obowiązkowy zestaw słodki plus pierwsza kawa „szatan”. Obowiązkowo druga kawa z koglem moglem lub dulce de leche. Ale co z tym słodkim śniadaniem?! Dzisiaj bardzo proszę...
Składniki:
- 2 kromki drożdżówki lub chałki (mogą być czerstwe)
- 1 jajko od wiejskiej kury
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- maliny wedle apetytu
- miód (najlepiej kasztanowy) wedle uznania
Jajko rozkłócić widelcem na talerzyku. Dodać cukier z wanilią i wymieszać. Patelnię postawić na dość ciepłej płycie z łyżką masła klarowanego. Kromki drożdżówki maczać z obu stron w jajku i kłaść na rozgrzane masło. Smażyć krótko z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Wykładać na talerz. Posypać pachnącymi malinami i polać kasztanowym miodem.
Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl