1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kaczka pieczona z nadzieniem z wątróbki i miodem pitnym

Kaczka pieczona z nadzieniem z wątróbki i miodem pitnym

fot. Anna Kamińska
Już grudzień. Dla podkreślenia tego faktu pierwszego dnia miesiąca spadł śnieg. Wprawdzie duży, ale nieporadny. Zamoczył tylko świat, okna i mój taras.Nieważne, że ktoś takiego stanu pogody może nie znosić, grudzień i tak jest!

Pogodzić się z tym trudno, no ale kiedy przyjdzie czas, wynagrodzi nam za to kolorową choinką, prezentami i domowym ciepełkiem.

I to mnie trzyma!
Sama zajmuję sobie głowę - i ręce!, coby prędzej nastało Merry Christmas, i wypiekam. Ciasta, mięsa i chleby!
Gotuję jesienne zupy i zrywam kolejne kartki z adwentowego kalendarza...

Kaczka pieczona z nadzieniem z wątróbki i miodem pitnym

Składniki
świeża kaczka ponad 2 kg wątróbka z kaczki 200 g czerstwa chałka 4 kromki szalotka miód pitny trójniak 50 ml jajka ze wsi 2 sztuki masło 1/2 kostki mleko 1 szklanka sól i pieprz masło klarowane 2 łyżki smalec gęsi 2 łyżki
Sposób przygotowania
Chałkę zalewamy mlekiem i odstawiamy. Kaczkę czyścimy z resztek piór, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem i zostawiamy w chłodnym miejscu. Wątróbki czyścimy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.  Siekamy szalotkę. Na patelnię wykładamy masło klarowane, dodajemy szalotkę i szklimy ją. Wkładamy pokrojone wątróbki i dusimy 5 minut mieszając drewniana łyżką. Dolewamy miód i wszystko razem podgrzewamy. Chałkę odciskamy z mleka i rozdrabniamy ja widelcem w misce. Pól kostki masło ucieramy na puszysto z żółtkami. Dodajemy do chałki razem z wątróbką. doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy na jednolita masę. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą wątróbkową. Nadziewamy nią kaczkę, związujemy grubą nicią otwór w ptaku, związujemy nogi i układamy w brytfannie do pieczenia. Polewamy roztopionymi 2 łyżkami masła i smalcem gęsim i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.  Pieczemy 20 minut. Przykrywamy naczynie pokrywą i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170 st. C. Pieczemy kaczkę jeszcze 2 godziny. Odkrywamy brytfannę, sprawdzamy, czy mięso jest gotowe, polewamy sosem z pieczenia i zostawiamy na 15 minut w wyłączonym piecu. Wykładamy na półmisek.  Podajemy z puree ziemniaczanym, duszonym jarmużem, jabłkami duszonymi z majerankiem.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze