Choć Monarchia Austro-Węgierska jednoczyła pod swoim herbem wiele narodów, to jednak w sprawach kuchni cesarz Franciszek Józef wykazywał się wyjątkowym przywiązaniem do swych rodzinnych stron i regionu.
Preferował gotowaną wołowinę, ale cenił także proste potrawy z ciasta ukręconego z jajek, mąki, mleka i odrobiny cukru, jak na przykład puszysty omlet cesarski. Czy rzeczywiście zawdzięczamy istnienie „Kaiserschmarren” nieudanemu, porwanemu na kawałki omletowi, czy też serwowanej przez pasterzy (Kaser) solidnej przekąsce, zapewne już nigdy się nie dowiemy. Najważniejsze, że znamy przepis.
OMLET CESARSKI
Składniki
6 jajek
350 – 400 ml mleka
180 – 200 g mąki tortowej
3 łyżki cukru do piany
2 łyżki rodzynek
1 opakowanie cukru waniliowego
odrobina rumu
odrobina startej skórki z cytryny
szczypta soli
ok. 50 g masła do smażenia
1 łyżka startego masła i cukru do karmelizacji
cukier puder i cynamon do posypania
Sposób przygotowania
-
Rodzynki wsypać do miski, wymieszać z rumem i odstawić na ok. 15 min. Oddzielić żółtko od białka i wrzucić żółtko do miski do mieszania ciasta. Wlać mleko i dodać trochę startej skórki z cytryny i cukru waniliowego, aby ciasto nabrało aromatu, dodać mąkę. Wymieszać na gładką masę.
-
Ubić białko z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
-
Na jednej dużej albo dwóch małych (powlekanych) patelniach roztopić masło aż na jego powierzchni pojawi się pianka. Wlać masę i po 1-2 minutach posypać odcedzonymi rodzynkami. Podsmażyć spód na jasnobrązowy kolor, obrócić łopatką na drugą stronę i piec przez 6-8 minut w rozgrzanym piekarniku na złotobrązowo.
-
Dwoma widelcami rozerwać omlet na drobne kawałki. Posypać startym masłem i cukrem i karmelizować w piekarniku przy włączonej górnej grzałce.
-
Wyjąć (uwaga, uchwyty patelni są gorące!) i ułożyć omlet na podgrzanych talerzach. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Omlet cesarski podajemy z powidłami śliwkowymi, sosami owocowymi albo owocami gotowanymi z cukrem. Omlet cesarski można też usmażyć na patelni, a na koniec karmelizować pod przykrywką.
Czas smażenia: 8-10 min.
źródło: b2b.austria.info