Tahina jest bardzo popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Oto dwa przepisy na orientalne przekąski warzywne.
Tahina to pasta z nasion sezamu, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest także do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. Stanowi też interesujący składnik przekąsek.
Tahina z pieczonym bakłażanem
Składniki:
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża garść drobno posiekanej mięty
- sól, pieprz
Przygotowanie: Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.
Kalafior w sosie z tahiny o jogurtu
Składniki:
Kalafior:
- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki
- olej do głębokiego smażenia
- sok z 1 cytryny
- sól, biały pieprz
Sos:
- ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
- 1 opakowanie małego jogurtu
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.