Jak podawać kaszę w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by dania były jeszcze zdrowsze? Swoim przepisem na pasztet z kaszy jęczmiennej dzieli się znany szef kuchni, Andrzej Polan.
Składniki
kasza jęczmienna, 3 szklanki
marchew, 2 sztuki
jajka, 4 sztuki
pietruszka, 1 sztuka
seler mały, 1 sztuka
pieczarki, 150 gramów
cebula, 2 sztuki
kminek, cząber, kolendra mielona, gałka muszkatołowa,
czarny pieprz, sól
Sposób przygotowania
2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce, ale po co się męczyć.
W misce mieszamy kaszę ugotowaną razem ze szklanką kaszy suchej, dodajemy wszystko to, co zmieliliśmy w maszynce, jajka i przyprawiamy. Sporo doprawiamy - pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek wcześniej posmarowanych olejem i posypanych bułką.
Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło - podany prosto z piekarnika idealnie pasuje do mięs w sosie.