Przepis na tortille warzywną to meksykańska wariacja tego dania w wersji wegetariańskiej, która dzięki zawartości groszku i fasoli jest nie tylko bardzo sycąca, ale będzie źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Tortille to świetny sposób na szybki lunch lub obiad. Możemy przyrządzać je w wersji meksykańskiej lub hiszpańskiej. Tortilla meksykańska to placek z mąki z dodatkiem warzyw i mięsa lub samych warzyw, natomiast hiszpańska bardziej przypomina omlet przygotowany z jajek i ziemniaków wzbogacony o ulubione dodatki.
Tortilla warzywna
Składniki
10 placków tortilla
800 g groszku ( konserwowego lub mrożonego ugotowanego)
500 g fasoli białej (z puszki)
700 g passaty Valfrutta
1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta
300 g dojrzewającego twardego sera
1 łyżeczka kminku
1 por
oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz. Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.