Choć zima na południu Europy jest dalek od syberyjskich mrozów, to jednak jest chłodniej niż w innych porach roku. Na zimne dni Hiszpanie mają swój własny kulinarny sposób.
Justyna Pląskowska, szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca Churros con chocolate
Składniki
500 g mąki pszennej
500 ml wody
3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 litr oliwy do smażenia
cukier puder do posypania
tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.