Czekolada należy do najpopularniejszych afrodyzjaków. Warto skorzystać z jej właściwości w dzień św. Walentego.
Weekendowe wyjazdy we dwoje, randki w czasie lunchu, romantyczne kolacje pomagają przegnać rutynę ze związku. Walentynki to nie jedyna okazja do spędzenia wieczoru sam na sam, ale na pewno warto z niej skorzystać. Na romantycznej kolacji, nie tylko w Dzień Zakochanych, sprawdzi się czekoladowy deser. Czekolada zawiera teobrominę o działaniu relaksacyjnym, a także pobudza wytwarzanie serotoniny odpowiedzialnej za wewnętrzny luz. Poniżej przepis na mus czekoladowo-śliwkowy.
Wartość odżywcza na 1 porcję: 233 kcal, białko 4,4g, węglowodany 31,9g, tłuszcz 9,6g, w tym tłuszcz nasycony 4,9g, błonnik 2,5g, cukier 31,7g, sól 0,3g.
Składniki
Na 6 porcji:
175g pokrojonych śliwek kalifornijskich
4 łyżki dobrego likieru z gorzkich pomarańczy
150g gorzkiej czekolady
5 białek jaj
skórka starta z 1 pomarańczy
25g drobnego cukru
2 żółtka jaj
Sposób przygotowania
Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w likierze śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.