1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepis na kalmary na Walentynki

Przepis na kalmary na Walentynki

Coast to Coast
Nie od dziś wiadomo, że droga do serca prowadzi przez żołądek. Nastrojowa kolacja restauracji, a może wspólne gotowanie w domu? Bez względu na miejsce warto zadbać o menu, które pobudzi wszystkie zmysły. Dobrym pomysłem są dania z owoców morza, którym przypisywana jest moc afrodyzjaków.

W walentynkowym menu nie może zabraknąć składników, które zwiększają libido i wyostrzają zmysły, czyli afrodyzjaków. Swoją nazwę zawdzięczają mitycznej bogini miłości i piękna Afrodycie, a pierwsze przepisy na miłosne eliksiry pochodzą z II tysiąclecia p.n.e. Obecnie naturalne afrodyzjaki znajdują doskonałe zastosowanie w kuchni. Jednym z najsilniej działających są owoce morza, których nie brakuje w śródziemnomorskich daniach. Opinię tę zyskały dzięki wysokiej zawartości cynku, nazywanego pierwiastkiem miłości, a także obecności selenu, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nieprzypadkowo Afrodyta tuż przed miłosnymi nocami jadała kalmary, krewetki czy małże.

Według Pawła Barszczaka, szefa kuchni warszawskich restauracji Coast to Coast oraz Eat&Meet, w walentynkowy wieczór świetnie sprawdzą się hiszpańskie tapas. „Większość z nich bazuje na owocach morza, które uważane są za afrodyzjaki. Dodatkowo, zgodnie z tradycją przekąski te powinno się jadać wspólnie z jednego talerza, co doskonale wpisuje się w klimat walentynek”, podpowiada.

Tym którzy nie mają jeszcze pomysłu na kolację z ukochaną osobą polecamy doskonałe danie z menu Coast to Coast – kalamari fritti z cytrynowym aioli. Możecie spróbować go w restauracji lub przyrządzić samemu w domu. Szef kuchni zdradza przepis na kalmary w hiszpańskim stylu.

Składniki
4 tuby kalmarów mąka 1 jajko bułka tarta sok z cytryny olej

Sos do kalmarów - cytrynowe aioli 5 ząbków czosnku żółtko 200 ml oliwy sok z cytryny do smaku biały pieprz sól odrobina wody na koniec

Sposób przygotowania
Tuby kalmarów osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w cienkie paski i wywinąć. Krążki kalmarów skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krążki kalmarów smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przygotowanie sosu: Do miski wrzucamy żółtko, wyciśnięty czosnek i mieszamy. Małym strumieniem wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy całą oliwę, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy odrobinę wody, dzięki czemu sos zyska aksamitną konsystencję. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze