Jeśli nie macie ochoty na kolację wśród dziesiątek par albo na seans w zatłoczonym kinie, spędźcie ten wieczór w... kuchni. Gotowanie i pieczenie we dwoje to oryginalny sposób na początek walentynkowego spotkania.
Nawet najbardziej zatwardziałe serce zmiękną od smaku wspólnie upieczonych muffinek. Zapach pieczonego ciasta, maliny i biała czekolada to idealne afrodyzjaki. Niech pomysł na wypieki w specjalnie przygotowanych do tego jednorazowych foremkach będzie dla ciebie inspiracją!
Składniki
100 g masła
3 jajka, osobno białka i żółtka
150 g drobnego cukru
opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)
130 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g śmietanki 30%
100 g posiekanej białej czekolady
150 g malin
foremki aluminiowe na muffiny marki Gosia
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.