Bataty zawierają cenne minerały i witaminy, imbir działa rozgrzewająco, sok pomarańczowy dostarczy witaminy C, śliwka wspomaga na układ trawienny, cynamon wzmacnia psyche. Oto przepis na superzdrowe pieczone bataty z owocowymi dodatkami
Bataty przywędrowały do Europy jeszcze przed ziemniakami, ale ze względu na małą odporność są uprawiane na niewielką skalę. Podobnie jak dobrze sprawdzają się w daniach jednogarnkowych, a że są bogate w elementy odżywcze, warto wprowadzić je do zimowego menu.
Składniki
3 średnie bataty, nieobrane
1 szklanka śliwek kalifornijskich
1 łyżka oleju roślinnego (dodatkowo odrobina do wysmarowania formy do pieczenia)
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżka skórki pomarańczowej
sól (do smaku)
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Pokrój bataty wzdłuż w ósemki. Następnie umieść je w uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia (powinny być ułożone w jednej warstwie), dodaj śliwki kalifornijskie. W małej misce wymieszaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, olej, miód, skórkę pomarańczową, sól i cynamon. Polej bataty i śliwki tak przygotowanym sosem, a następnie posyp imbirem. Całość przykryj folią i piecz przez 45 minut. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220ºC. Usuń folię i podlej potrawę powstałym sosem z pieczenia. Piecz jeszcze około 10 minut, aż bataty będą miękkie, słodkie i obtoczone glazurą.